Miért Capestrano?

kapisztran-szobor-a-budai-varbanTörténelem köti össze Capestrano-t Magyarországgal, különösen egy ember melynek szülővárosa ez a közép Olaszországi jellegzetes domb tetején epülő  kis község.

Kapisztrán Szent János ferences szerzetes, Itáliai teológus, hitszónok, inkvizítor, egyben Magyarország, a jogászok és a tábori lelkészek védőszentje. A 15. század itáliai prédikátorai közül az egyetlen volt, aki Itálián kívül is nagy hatást gyakorolt. Az inkvizíció vezetőjeként az eretnekek üldözését irányította több kelet éuropai területein, Lengyelorzságtól Moldváig. 1454-ben III Kallixtus pápa a hetvenes éveihez közeledő Kapisztrán Jánost küldte, hogy prédikációjával főként Németországban az Oszmán Birodalom ellen gyűjtsön kereszteseket. 1455-ben Magyarországra érkezett és a török elleni széles nemzeti összefogás létrehozásán fáradozott. A sikeresen összegyűjtött sereggel 1456 nyarán Hunyadi János táborába sietett, hogy segítse a nagy hadvezért Nándorfehérvár megvédésében, melyet akkor már II. Mehmed szultán serege ostromolt. Hunyadival együtt seregével sikeresen törve át a török hajózárat bejutott a várba, ahol az ostromlottak nagy lelki segítségére volt. Az ostrom alatt mindvégig buzdította a harcolókat, akik sikerrel verték vissza a megújuló rohamokat. A sikeren felbuzdulva bátor tettre szánta el magát. Keresztjét a magasba emelve vezette lelkes keresztes seregét a meglepett törökre. Ezt látva Hunyadi is kitört, és az egyesült sereg elsöpörte az ostromlókat. Kapisztrán János nem sokkal a diadal után a táborban dúló pestis áldozata lett. Halálának napja, egyben emléknapja október 23.

1956. október 23-án amikor tömegek bátran vonultak Budapest utcáin, halálának ötszázadik évfordúlója volt (idén 560-ik lesz). Így az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére évek óta Capestrano a magyarok gyülekezési, ahol az évfordulókon szentimisét mutatnak be. A Capestranoiaknak fontos szerepe volt az akkoriban magyar migránsok fogadásban.

Budavár Capestrano testvérvárosa, ahol az ott található Kapisztrán téren (a képen látható) Szent Janos szobrát állították 1921-ben Kapisztrán halálának 465. évfordulója valamint a Szent Ferenc rend magyarországi 700 éves jubileuma alkalmából.